Podlaskie ciasta na przyjęcie weselne

Podlaskie ciasta na przyjęcie weselne

Dobrym pomysłem jest przygotowanie ciast typowo podlaskich na wesele. Poniżej przedstawiam Wam nasze propozycje.

Marcinek

Jest to ciasto przypominające tort, który składa się z wielu warstw cienko rozwałkowanych placków przełożonych masą (serowa lub śmietanowa). Wywodzi się z Hajnówki.

Jeżeli jesteście zainteresowani zamówieniem marcinka, możecie odwiedzić stronę na facebooku:

Marcinek Hajnowski

Cena marcinka za kg to ok. 44 zł.

Sękacz

Jest to tradycyjne ciasto tatarskie, wywodzące się z dawnych Kresów Wschodnich. W obecnych czasach jest to regionalna specjalność Podlasia. Tradycja mówi, że pierwszy sękacz został upieczony w małej miejscowości niedaleko Sejn, z okazji odwiedzin królowej Bony. Wyrób sękacza jest bardzo pracochłonny.

http://sekacze.net/

Cena sękacza z 40 jaj to ok. 120 zł (duży).

Mrowisko

Wyobraźcie sobie faworki ułożone w kształt piramidki? To właśnie ciasto, które zostało nazwane mrowiskiem. Stworzenie tego specjału zajmuje ok 4 godzin. Mrowisko posiada polewę złożoną z miodu, masła oraz cukru. Może zostać posypane rodzynkami.

http://cudawiankipodlasianki.blox.pl/