Pages Menu

Categories Menu
Przysięga ślubna
W naszym kraju słysząc hasło przysięga ślubna, każdy z nas myśli o słowach powtarzanych z udziałem księdza przed ołtarzem. Jednak coraz częściej pojawiają się inne tradycje związane z tym elementem ślubu
Na nową drogą życia... od starej miłości.
Trzeba przyznać to młodym ludziom: każde następne młode pokolenie jest jeszcze bardziej nowoczesne od poprzedniego. W stylu życia, wyborach, związkach. Nowoczesne, ale czy postępowe?
Ach, co to był za ślub... daleko od domu!
Ci, których na to stać, a także ci, którzy mają taką fantazję nie pobierają się ot, tak, za rogiem czy też w rodzinnej miejscowości panny młodej. Co za nuda!

 

Tym
Dobry fotograf ślubny,dj na wesele we Wrocławiu - gdzie najlepsze oferta?
Ślub to ważne wydarzenie w życiu, ale tym, co zostanie zapamiętane przez naszych znajomych i rodzinę, to głównie wesele. Spędzimy tam więcej czasu,
Weselne wybory.
Osoby, które zamierzają planować wesele często zastanawiają się, od czego zacząć. Wyborów jest mnóstwo, a przewidziany budżet nie pozwala na wszystko. Trzeba wybrać te elementy, które rzeczywiście są niezbędne.
Dlaczego związki się rozpadają?
Związki rozpadają się, ponieważ ludzie nie są w stanie utrzymać ich. Związek to zobowiązanie i wymaga pracy. Kiedy jeden lub oboje partnerów zaczną tracić zainteresowanie, relacja staje
Ekologiczne zaproszenia ślubne
W naszych czasach ekologia to nie trend, ale konieczność. Stąd coraz więcej par decyduje się na rozwiązania które podążają za ideologią zero waste.

 

Chcecie aby wasz ślub odzwierciedlał

Posted by on lut 22, 2021 in Imprezy i eventy |

Rybny sposób na przyjęcie

Rybny sposób na przyjęcie

Organizowanie przyjęcia, nawet w bardzo kameralnym gronie, wiąże się z przygotowaniem licznych przekąsek, które ozdobią stół, jak i zadowolą podniebienia gości. Coraz częściej spotkać można w ich roli ryby. Jeżeli jeszcze tego nie próbowano, poniżej zaprezentowano dwa przepisy na rybę w galarecie, z których można skorzystać na następne przyjęcie.

Groszkowa rybka

Wizualnie rolę główną odgrywa tutaj groszek konserwowy, który smakiem idealnie komponuje się z rybą.

Składniki:

  • 2 sztuki filetu z dorsza
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • sól, pieprz

Wykonanie

Filety z ryby opłukać i ugotować w bulionie razem z marchewką. Żelatynę namoczyć w 300 ml zimnej wody, następnie podgrzać i doprawić. W bezbarwnych miseczkach ułożyć odsączony groszek, kawałki ryby i marchewkę. Zimny rosół rybny przecedzić, połączyć z ciepłą żelatyną, zalać rybę i odstawić do lodówki do stężenia.

Z jajkiem

Wersja wykwintna z gotowanym jajkiem sprawdzi się idealnie na przyjęcie w okresie świątecznym.

Składniki:

  • 2 filety dorsza
  • 3 jajka
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 kopiaste łyżeczki żelatyny
  • olej lub masło
  • sól, pieprz

Wykonanie

Jajka włożyć do zimnej wody i gotować na twardo około 10 minut. Ugotowane jajka ostudzić i obrać. Żelatynę rozprowadzić w bulionie i doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę, jeśli jest mrożona, rozmrozić i odsączyć na sicie albo osuszyć papierowym ręcznikiem.
Filety pokroić na kawałki i oprószyć pieprzem, a także solą (można też doprawić przyprawą uniwersalną typu Vegeta). Kawałki przygotowanej ryby usmażyć na rozgrzanym maśle albo też na oleju według uznania. Po zdjęciu z patelni odsączyć dobrze z tłuszczu na papierowym ręczniku i ostudzić.
Przygotowane jajka pokroić w plastry nożem lub użyć do tego krajalnicy do jajek. Na dwa przygotowane półmiski rozłożyć groszek i ułożyć na nim plastry jajek i ryby.
Zalać oba półmiski tężejącym bulionem i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Dekorować dowolnie, na przykład kawałkami ugotowanej marchewki i pietruszką.