Pages Menu

Categories Menu
Sala na wesele w Płocku
Wesele to zabawa, którą pamięta się na długo. Zwłaszcza, jeśli jest to nasze własne wesele. Jednak, by wszystko się udało tak, jak to sobie zaplanowaliśmy, trzeba zacząć przygotowania dużo wcześniej.
Najpopularniejszy fason sukienki ślubnej - beza
Mimo że brzmi jak słodki wypiek cukierniczy, ma z nim niewiele wspólnego. A przynajmniej nie dosłownie.

 

Tym określeniem charakteryzuje się sukienkę ślubną,
Weselne tradycje i przesądy
Zgodnie z przysłowiem „co kraj, to obyczaj” tradycje weselne są różne nie tylko w poszczególnych rejonach świata, ale także samej Polski. Mimo że, coraz częściej odchodzi się od urządzania
Suknie ślubne dla kobiet w ciąży
Wybór idealnej sukni ślubnej to nie lada wyzwanie. Suknia ta musi spełniać wiele Naszych kryteriów. Przede wszystkim musi być ona piękna, wręcz bajkowa, robiąca ogromne wrażenie. Ważne
Ach, co to był za ślub... daleko od domu!
Ci, których na to stać, a także ci, którzy mają taką fantazję nie pobierają się ot, tak, za rogiem czy też w rodzinnej miejscowości panny młodej. Co za nuda!

 

Tym
Podlaskie specjały na wesele. Regionalne specjały.
W trakcie wesela dla gości najważniejsze są dwa elementy : dobre jedzenie oraz zabawa. Za zapewnienie im tego oraz spełnienie ich wszystkich oczekiwań odpowiedzialni
Prezent na ślub cywilny...? Tak!
Choć teoretycznie liczba osób deklarujących wyznanie katolickie w naszym kraju jest duża, w praktyce okazuje się, że nie ma ona pokrycia z rzeczywistością. Niech świadczą o tym choćby

Posted by on lut 22, 2021 in Imprezy i eventy |

Rybny sposób na przyjęcie

Rybny sposób na przyjęcie

Organizowanie przyjęcia, nawet w bardzo kameralnym gronie, wiąże się z przygotowaniem licznych przekąsek, które ozdobią stół, jak i zadowolą podniebienia gości. Coraz częściej spotkać można w ich roli ryby. Jeżeli jeszcze tego nie próbowano, poniżej zaprezentowano dwa przepisy na rybę w galarecie, z których można skorzystać na następne przyjęcie.

Groszkowa rybka

Wizualnie rolę główną odgrywa tutaj groszek konserwowy, który smakiem idealnie komponuje się z rybą.

Składniki:

  • 2 sztuki filetu z dorsza
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • sól, pieprz

Wykonanie

Filety z ryby opłukać i ugotować w bulionie razem z marchewką. Żelatynę namoczyć w 300 ml zimnej wody, następnie podgrzać i doprawić. W bezbarwnych miseczkach ułożyć odsączony groszek, kawałki ryby i marchewkę. Zimny rosół rybny przecedzić, połączyć z ciepłą żelatyną, zalać rybę i odstawić do lodówki do stężenia.

Z jajkiem

Wersja wykwintna z gotowanym jajkiem sprawdzi się idealnie na przyjęcie w okresie świątecznym.

Składniki:

  • 2 filety dorsza
  • 3 jajka
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 kopiaste łyżeczki żelatyny
  • olej lub masło
  • sól, pieprz

Wykonanie

Jajka włożyć do zimnej wody i gotować na twardo około 10 minut. Ugotowane jajka ostudzić i obrać. Żelatynę rozprowadzić w bulionie i doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę, jeśli jest mrożona, rozmrozić i odsączyć na sicie albo osuszyć papierowym ręcznikiem.
Filety pokroić na kawałki i oprószyć pieprzem, a także solą (można też doprawić przyprawą uniwersalną typu Vegeta). Kawałki przygotowanej ryby usmażyć na rozgrzanym maśle albo też na oleju według uznania. Po zdjęciu z patelni odsączyć dobrze z tłuszczu na papierowym ręczniku i ostudzić.
Przygotowane jajka pokroić w plastry nożem lub użyć do tego krajalnicy do jajek. Na dwa przygotowane półmiski rozłożyć groszek i ułożyć na nim plastry jajek i ryby.
Zalać oba półmiski tężejącym bulionem i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Dekorować dowolnie, na przykład kawałkami ugotowanej marchewki i pietruszką.