Pages Menu

Categories Menu
Zanim wybiją dzwony... prezent ślubny na ostatnią chwilę!
Wyobraź sobie taki koszmar: nadchodzi dzień ślubu bliskiej ci osoby. Masz świetną sukienkę, zaplanowaną fryzurę, towarzyskiego partnera i... zapomniałaś o czymś...!
Pierniczki ręcznie dekorowane - anipasje. Podarunki dla gości weselnych.
Nowym trendem, który pojawia się obecnie na większości wesel są podarunki dla gości, które będą przypominały im od dniu wesela. Jest to również
Praktyczne prezenty ślubne
Wybór prezentu ślubnego może sprawić wiele problemu dla zaproszonej na weselne przyjęcie osoby. Choć często wybieramy podarowanie gotówki, którą Młoda Para może wykorzystać na bieżące wydatki
Bukiet ślubny z tulipanów. Tulipany na wesele.
Jednym z najbardziej lubianych przez kobiety gatunkiem kwiatów są tulipany. Posiadają one wyjątkowe kolory i kojarzą nam się z wiosną oraz z orzeźwieniem.
Bukiet ślubny
Podróż przedślubna - podróż próbna?
To nie tylko kadr z filmu. Wiele młodych par nadal podtrzymuje tradycję wspólnego wyjazdu po zakończeniu ślubu i wesela - to wspaniała tradycja.

 

Nie da się przecież zauważyć,
Szalony wieczór
Wieczór panieński to niezwykła okazja, podczas której można uczestniczyć w szampańskiej zabawie. Z okazji zmiany stanu cywilnego jednej ze współtowarzyszek wymyślane są przeróżne zabawy i atrakcje, takie
Ślub w kwietniu
Ślub jest najważniejszym dniem w życiu każdego człowieka. Szczególnie kobiety planują go od dzieciństwa i chcą, aby wszystko było zorganizowane zgodnie z ich marzeniami. Dzień ten wiąże się z ogromną ilością

Posted by on lut 22, 2021 in Imprezy i eventy |

Rybny sposób na przyjęcie

Rybny sposób na przyjęcie

Organizowanie przyjęcia, nawet w bardzo kameralnym gronie, wiąże się z przygotowaniem licznych przekąsek, które ozdobią stół, jak i zadowolą podniebienia gości. Coraz częściej spotkać można w ich roli ryby. Jeżeli jeszcze tego nie próbowano, poniżej zaprezentowano dwa przepisy na rybę w galarecie, z których można skorzystać na następne przyjęcie.

Groszkowa rybka

Wizualnie rolę główną odgrywa tutaj groszek konserwowy, który smakiem idealnie komponuje się z rybą.

Składniki:

  • 2 sztuki filetu z dorsza
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • sól, pieprz

Wykonanie

Filety z ryby opłukać i ugotować w bulionie razem z marchewką. Żelatynę namoczyć w 300 ml zimnej wody, następnie podgrzać i doprawić. W bezbarwnych miseczkach ułożyć odsączony groszek, kawałki ryby i marchewkę. Zimny rosół rybny przecedzić, połączyć z ciepłą żelatyną, zalać rybę i odstawić do lodówki do stężenia.

Z jajkiem

Wersja wykwintna z gotowanym jajkiem sprawdzi się idealnie na przyjęcie w okresie świątecznym.

Składniki:

  • 2 filety dorsza
  • 3 jajka
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 kopiaste łyżeczki żelatyny
  • olej lub masło
  • sól, pieprz

Wykonanie

Jajka włożyć do zimnej wody i gotować na twardo około 10 minut. Ugotowane jajka ostudzić i obrać. Żelatynę rozprowadzić w bulionie i doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę, jeśli jest mrożona, rozmrozić i odsączyć na sicie albo osuszyć papierowym ręcznikiem.
Filety pokroić na kawałki i oprószyć pieprzem, a także solą (można też doprawić przyprawą uniwersalną typu Vegeta). Kawałki przygotowanej ryby usmażyć na rozgrzanym maśle albo też na oleju według uznania. Po zdjęciu z patelni odsączyć dobrze z tłuszczu na papierowym ręczniku i ostudzić.
Przygotowane jajka pokroić w plastry nożem lub użyć do tego krajalnicy do jajek. Na dwa przygotowane półmiski rozłożyć groszek i ułożyć na nim plastry jajek i ryby.
Zalać oba półmiski tężejącym bulionem i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Dekorować dowolnie, na przykład kawałkami ugotowanej marchewki i pietruszką.