Pyszne zdrowe ciasto
Dziś (ale nie tylko), bo we wczesnych latach także ludzie zaczęli dbać o siebie i swoje zdrowie. To dobrze, ponieważ teraz będą bardziej świadomi tego co jeść, a czego nie można spożywać. Dbają o swoją figurę i liczą kalorię. Często jednak rezygnują z dań, ciast, które wcześniej uwielbiali. Czy to konieczne? Oczywiście, że nie. Po co rezygnować z czegoś co się lubi. Można przecież znaleźć alternatywne wyjście czyli jeść to co się lubi, a jednocześnie zjeść zdrowo i mało kalorycznie. Czy to się uda? Niniejszy artykuł ma pokazać właśnie jedną z takich opcji. Takim daniem będzie zdrowy jabłecznik.
Jak zrobić zdrowy jabłecznik?
Jabłecznik jest bardzo pysznym ciastem, któremu ciężko się oprzeć. Dlatego tak ciężko jest osobom, które muszą dbać o to co jedzą. Co potrzebujemy do ich zrobienia?
Składnikami są:
- 1,5 kg jabłek,
- 400 g. mąki z kaszy gryczanej białej,
- 3 jajka BIO,
- cynamon do smaku,
- 1 łyżka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy,
- 1/3 szklanki ksylitolu,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego BIO,
Na początku musimy obrać jabłka obie, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Potem trzeba położyć je na patelni i wlać trochę wody i posypać cynamonem w proszku oraz miętą. Mieszać aż się rozprowadzi i stanie się brązowy. Następnie odłóż jabłka na bok i ostudź Wsyp mąkę do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Po chwili dodaj jajka, jogurt, olej, ksylitol i słodkie potrawy i mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Trzeba zrobić z ciasta dwie kulki. Owinąć w papier do pieczenia / folię aluminiową i wstawić do lodówki na 2 godziny albo do zamrażalki na 1 godzinę. Przynieść jabłka. Piekarnik rozgrzej do 180 ° C z termoobiegiem. Wyjmij jedną kulę. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Jedną kulę rozwałkować na spód blachy i wstaw do piekarnika na15 minut. Wyjmij ciasto i ostudź. Na spód nałóż jabłko. Wyjmij drugą kulę i pokrusz na wyłożone jabłka. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut. Wyjmij i ciasto gotowe. Smacznego.
Najnowsze komentarze