Pages Menu

Categories Menu
Dekoracje na wesele
Wesele to wyjątkowo uroczystość. Para młoda pragnie, aby ten dzień na długie lata pozostał w pamięci gości. Młodzi dbają o każdy szczegół. Kluczowa jest sala weselna i menu. Ogromną rolę odgrywają
Wesele jesienią - jaką kreację wybrać
Wybierając się na wesele w październiku, każda kobieta staje przed nie lada wyzwaniem: jaką sukienkę wybrać, by czuć się komfortowo, elegancko a jednocześnie być przygotowaną na niezbyt
O czym warto wiedzieć decydując się na wybór fotografa ślubnego?
Fotografia ślubna
Fotografia ślubna to jedna z najbardziej popularnych rodzajów fotografii. Wiele par przed ślubem decyduje się na sesję dla zakochanych.
Organizacja ślubu w Podlaskim – od czego zacząć planowanie wesela?
Planujesz wesele i przytłoczył Cię ogrom obowiązków oraz wydatków? Choć trzeba przyznać, że nie jest to proste zadanie, to dobry plan ułatwi organizację
Profesjonalna organizacja ślubu
Każda panna młoda marzy o tym, aby dzień jej ślubu był wydarzeniem wyjątkowym, najpiękniejszym w życiu. Niestety, los często płata figle, a przy napiętym codziennym grafiku nie trudno jest
Torty weselne cukiernia Sowa. Masa ticino oraz masa whippak
Jednym z elementów, na który czeka większość gości w trakcie imprezy ślubnej są torty weselne Sowa.
torty weselne Sowa
Jego wniesienie na salę balową często
Podczas zaręczyn mów prosto i szczerze!
Zaręczyny to bardzo ważne wydarzenie w życiu każdej młodej pary. Nie sposób nie zauważyć, że moment ten zostaje w pamięci na bardzo długo. Nic więc dziwnego w tym, że chcemy, aby

Posted by on maj 11, 2021 in Imprezy i eventy |

Historia pieczenia tortów.

Historia pieczenia tortów.

Co zrobili dla nas starożytni Egipcjanie? Cóż, na początek dali nam ciasto! Historia Rzymu i Grecji odnotowuje pieczenie ciast, ale według historyków jedzenia to pierwsi Egipcjanie byli pierwszymi wykwalifikowanymi piekarzami. Jaka jest więc historia tortów?

Przeszliśmy stamtąd długą drogę; to, co Egipcjanie – a nawet średniowieczni Europejczycy – nazywali tortem, nie byłoby dziś dla nas rozpoznawalne jako takie.

Chociaż Egipcjanie nawet nie nazwaliby tego ciastem; to słowo jest używane w Wielkiej Brytanii od XIII wieku i jest pochodną staronordyckiego słowa kaka.

Pierwsze torty.

Pierwsze torty wykazywały silne podobieństwo do chleba. Rzymianie czasem dodawali jajko lub masło, a ciasto słodzili miodem, czasem orzechami lub suszonymi owocami.
Wydaje się, że im bogatszy byłeś, tym częściej można było zjeść ciasta, które często stanowiły część bankietów. W XIV-wiecznej Wielkiej Brytanii Chaucer pisze o ogromnych ciastach przygotowywanych na specjalne okazje. Zapisuje taki, który był zrobiony z 13 kilogramów mąki i zawierał masło, śmietanę, jajka, przyprawy, porzeczki i miód.

Główną cechą ciasta był jego kształt: okrągły i płaski. Ciasto uformowane ręcznie w kulkę, naturalnie rozluźniło się do okrągłego kształtu. W XVII wieku do gotowania ciasta używano obręczy. Wykonane z drewna lub cyny zapewniały, że ciasto zachowuje schludny, okrągły kształt.

Tort w rytuale.

Na całym świecie torty odgrywają główną rolę w kultach i rytuałach ludzi, a ich okrągły kształt symbolizuje cykliczny charakter pór roku i życia. Chińczycy ofiarowali okrągłe ciastka w czasie żniw na cześć swojej bogini księżyca, Heng O; Rosjanie tradycyjnie robili bliny, cienkie okrągłe placki, aby oddać cześć Bogu; a starożytni Celtowie, pierwszego dnia wiosny, toczyli ciastka ze wzgórza, mając nadzieję, że uda im się przekonać słońce, by dalej się obracało.
Nawet dzisiaj, na jakimkolwiek wyjątkowym wydarzeniu, prawdopodobnie podczas uroczystości będzie uczestniczył jakiś rodzaj tortu.

Jak sprawiali, że ciasto rosło?

Chociaż drożdże były na początku głównym środkiem spulchniającym, dopiero w połowie XIX wieku dokonano odkrycia, które zmieniło sposób pieczenia ciast, ich wygląd i smak.
Alfred Bird, brytyjski chemik, wprowadził ulepszony rodzaj proszku do pieczenia, mieszanki sody i kwasu, jako spulchniacza w miejsce drożdży. Pozwoliło to na większe zakwaszenie przy mniejszym wysiłku, a to w połączeniu z poprawą dokładności temperatury i stałości w piecach sprawiło, że pieczenie ciasta naprawdę nabrało tempa – nawet jeśli przebiegało w nieco innych kierunkach w zależności od kraju!

Dookoła świata.

W Wielkiej Brytanii torty mają w sobie coś zdrowego; są satysfakcjonujące. Proste składniki są brane i łączone, aby stworzyć coś pysznego i zwykle dość solidnego.
Z drugiej strony francuskie słowo gateau sugeruje znacznie lżejsze ciasto, często wypełnione śmietaną (lub raczej kremem cukierniczym) i owocami, bardzo pięknie udekorowane i podane. Inne europejskie ciasta są podobne lub bogatsze, takie jak Sachertorte lub bardziej na bazie ciasta. Podczas gdy „domowy” jest cenioną etykietą w Wielkiej Brytanii, nasi europejscy odpowiednicy są bardziej skłonni wychwalać lokalną cukiernię. Dalej w Europie Wschodniej ciasta są ciemniejsze, ostrzejsze i bardziej owocowe, podczas gdy Daleki Wschód ma bardzo małą tradycję pieczenia tortów.