Rybny sposób na przyjęcie
Organizowanie przyjęcia, nawet w bardzo kameralnym gronie, wiąże się z przygotowaniem licznych przekąsek, które ozdobią stół, jak i zadowolą podniebienia gości. Coraz częściej spotkać można w ich roli ryby. Jeżeli jeszcze tego nie próbowano, poniżej zaprezentowano dwa przepisy na rybę w galarecie, z których można skorzystać na następne przyjęcie.
Groszkowa rybka
Wizualnie rolę główną odgrywa tutaj groszek konserwowy, który smakiem idealnie komponuje się z rybą.
Składniki:
- 2 sztuki filetu z dorsza
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 marchewka
- 1 litr bulionu warzywnego
- 4 łyżeczki żelatyny
- sól, pieprz
Wykonanie
Filety z ryby opłukać i ugotować w bulionie razem z marchewką. Żelatynę namoczyć w 300 ml zimnej wody, następnie podgrzać i doprawić. W bezbarwnych miseczkach ułożyć odsączony groszek, kawałki ryby i marchewkę. Zimny rosół rybny przecedzić, połączyć z ciepłą żelatyną, zalać rybę i odstawić do lodówki do stężenia.
Z jajkiem
Wersja wykwintna z gotowanym jajkiem sprawdzi się idealnie na przyjęcie w okresie świątecznym.
Składniki:
- 2 filety dorsza
- 3 jajka
- ½ puszki groszku konserwowego
- 2 szklanki bulionu
- 3 kopiaste łyżeczki żelatyny
- olej lub masło
- sól, pieprz
Wykonanie
Jajka włożyć do zimnej wody i gotować na twardo około 10 minut. Ugotowane jajka ostudzić i obrać. Żelatynę rozprowadzić w bulionie i doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę, jeśli jest mrożona, rozmrozić i odsączyć na sicie albo osuszyć papierowym ręcznikiem.
Filety pokroić na kawałki i oprószyć pieprzem, a także solą (można też doprawić przyprawą uniwersalną typu Vegeta). Kawałki przygotowanej ryby usmażyć na rozgrzanym maśle albo też na oleju według uznania. Po zdjęciu z patelni odsączyć dobrze z tłuszczu na papierowym ręczniku i ostudzić.
Przygotowane jajka pokroić w plastry nożem lub użyć do tego krajalnicy do jajek. Na dwa przygotowane półmiski rozłożyć groszek i ułożyć na nim plastry jajek i ryby.
Zalać oba półmiski tężejącym bulionem i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Dekorować dowolnie, na przykład kawałkami ugotowanej marchewki i pietruszką.
Najnowsze komentarze