Pages Menu

Categories Menu
Podróż przedślubna - podróż próbna?
To nie tylko kadr z filmu. Wiele młodych par nadal podtrzymuje tradycję wspólnego wyjazdu po zakończeniu ślubu i wesela - to wspaniała tradycja.

 

Nie da się przecież zauważyć,
Weselne wybory.
Osoby, które zamierzają planować wesele często zastanawiają się, od czego zacząć. Wyborów jest mnóstwo, a przewidziany budżet nie pozwala na wszystko. Trzeba wybrać te elementy, które rzeczywiście są niezbędne.
Weselne przysłowia z podziałem na miesiące. Przysłowia ślubne na każdy miesiąc
Wesele jest wyjątkowym momentem w życiu każdej pary. Wyjątkowość ta dotyczy nie tylko samego dnia uroczystości, ale również wszystkich przygotowań
Sekrety udanego wesela - dom weselny, sala weselna, sala bankietowa Łódź
Nie od dzisiaj wiadomo, ze wesele to jeden z najważniejszych dni w życiu każdej młodej pary. Jedną z ważniejszych decyzji jaką trzeba podjąć planując
Bukiet ślubny z tulipanów. Tulipany na wesele.
Jednym z najbardziej lubianych przez kobiety gatunkiem kwiatów są tulipany. Posiadają one wyjątkowe kolory i kojarzą nam się z wiosną oraz z orzeźwieniem.
Bukiet ślubny
Jak wybrać salę na wesele?
Ślub to jeden z najważniejszych dni w życiu każdego człowieka. Ogromnym stresem jest również przygotowanie imprezy po uroczyści zaślubin – czyli wesela. Wszystko musi być zapięte na ostatni
Podziękowanie dla rodziców w trakcie wesela. Piosenka na podziękowanie dla rodziców
Ślub i wesele jest to symbol rozpoczęcia przez parę młodą nowego życia. Zaczynają oni swoją wspólną przygodę, dlatego jest to tak ważny

Posted by on cze 8, 2021 in Imprezy i eventy |

Przepis na tartę z łososiem i cukinią

Przepis na tartę z łososiem i cukinią

Wykorzystaj w pełni cukinie, gdy są najlepsze w sezonie dzięki tej ślicznej letniej tarcie – idealnej na miły wieczór z przyjaciółmi przy lampce wina. Tarta z łososiem wędzonym i cukinią to idealne połączenie smaków i pewnością nikt nie oprze się poprosić o dokładkę. Więc nie ma na co czekać, zabierajmy się do gotowania. Oto przepis na pyszną tartę:

Składniki:

• 1 arkusz ciasta francuskiego
• 2 jajka
• 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki
• 1/2 szklanki (50 g) drobno startego parmezanu
• starta skórka z 1 cytryny
• 300 g łososia wędzonego na gorąco, płatkowanego
• 1 cukinia, bardzo cienko pokrojona

Sposób przygotowania:

Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni do grubości około 5 mm (1/4 cala). Nałóż ciasto na wałek do ciasta i rozwiń je w luźną, żłobkowaną foremkę do tarty powinne mieć 20 cm szerokości i 3 cm głębokości. Ciasto skurczy się z powrotem do formy podczas gotowania, więc zminimalizuj to, zostawiając nadmiar na górze i naprawdę wpychając ciasto w dół i do każdego zagłębienia z boku formy. Przytnij krawędź, pozostawiając około 5 mm więcej. Włóż do lodówki na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Spód ciasta nakłuj zębami widelca. Wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij spód niegotowanym ryżem lub suszoną fasolą (powstrzyma to wyrastanie podstawy podczas pieczenia). Piecz przez 10 minut, następnie delikatnie zdejmij ciężarek i papier do pieczenia i piecz przez kolejne 5–10 minut, aż ciasto będzie lekko złociste i będzie wyglądało na suche. W międzyczasie przygotuj nadzienie do tarty.

Wymieszaj jajka i śmietanę. Dopraw do smaku, następnie dodaj połowę parmezanu i skórkę z cytryny. Wlej do ciasta i dodaj łososia i cukinię. Posyp pozostałym parmezanem i zmiel trochę czarnego pieprzu na wierzchu. Piecz przez 25–30 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie złocisty.

Możliwe wariacje

Zamiast cukinii i łososia można też użyć szparagów i koziego twarogu; karmelizowej cebula i tymianku; lub pieczonej dyni i buraka.