Przepis na tartę z łososiem i cukinią
Wykorzystaj w pełni cukinie, gdy są najlepsze w sezonie dzięki tej ślicznej letniej tarcie – idealnej na miły wieczór z przyjaciółmi przy lampce wina. Tarta z łososiem wędzonym i cukinią to idealne połączenie smaków i pewnością nikt nie oprze się poprosić o dokładkę. Więc nie ma na co czekać, zabierajmy się do gotowania. Oto przepis na pyszną tartę:
Składniki:
• 1 arkusz ciasta francuskiego
• 2 jajka
• 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki
• 1/2 szklanki (50 g) drobno startego parmezanu
• starta skórka z 1 cytryny
• 300 g łososia wędzonego na gorąco, płatkowanego
• 1 cukinia, bardzo cienko pokrojona
Sposób przygotowania:
Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni do grubości około 5 mm (1/4 cala). Nałóż ciasto na wałek do ciasta i rozwiń je w luźną, żłobkowaną foremkę do tarty powinne mieć 20 cm szerokości i 3 cm głębokości. Ciasto skurczy się z powrotem do formy podczas gotowania, więc zminimalizuj to, zostawiając nadmiar na górze i naprawdę wpychając ciasto w dół i do każdego zagłębienia z boku formy. Przytnij krawędź, pozostawiając około 5 mm więcej. Włóż do lodówki na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Spód ciasta nakłuj zębami widelca. Wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij spód niegotowanym ryżem lub suszoną fasolą (powstrzyma to wyrastanie podstawy podczas pieczenia). Piecz przez 10 minut, następnie delikatnie zdejmij ciężarek i papier do pieczenia i piecz przez kolejne 5–10 minut, aż ciasto będzie lekko złociste i będzie wyglądało na suche. W międzyczasie przygotuj nadzienie do tarty.
Wymieszaj jajka i śmietanę. Dopraw do smaku, następnie dodaj połowę parmezanu i skórkę z cytryny. Wlej do ciasta i dodaj łososia i cukinię. Posyp pozostałym parmezanem i zmiel trochę czarnego pieprzu na wierzchu. Piecz przez 25–30 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie złocisty.
Możliwe wariacje
Zamiast cukinii i łososia można też użyć szparagów i koziego twarogu; karmelizowej cebula i tymianku; lub pieczonej dyni i buraka.
Najnowsze komentarze