Pages Menu
 

Categories Menu
Organizacja ślubu w Podlaskim – od czego zacząć planowanie wesela?
Planujesz wesele i przytłoczył Cię ogrom obowiązków oraz wydatków? Choć trzeba przyznać, że nie jest to proste zadanie, to dobry plan ułatwi organizację
Suknie ślubne dla kobiet w ciąży
Wybór idealnej sukni ślubnej to nie lada wyzwanie. Suknia ta musi spełniać wiele Naszych kryteriów. Przede wszystkim musi być ona piękna, wręcz bajkowa, robiąca ogromne wrażenie. Ważne
Sesja ślubna: wideofilmowanie wesel,zdjęcia ślubne - gdzie znaleźć fotograna na ślub w Gdańsku
Dzień, w którym bierzemy ślub, to dla wielu z nas najważniejszy dzień w życiu. Dlatego też tak bardzo staramy się, by był
Stoły z jedzeniem na weselu. Stół rybny na weselu
Dawniej wybierając menu na wesele para młoda skupiała się na tym, aby było go dużo i wszyscy goście mogli wrócić do domu najedzeni do syta. Obecnie trendy zmieniły się
Wesele z dziećmi czy bez?
Za każdym razem kiedy pojawia się pytanie: czy zapraszać dzieci na wesele ludzie dzielą się na dwie grupy. Pierwsza grupa to osoby, które są za. Uważają one, że jeśli cała rodzina jest zaproszona
Ślub w kwietniu
Ślub jest najważniejszym dniem w życiu każdego człowieka. Szczególnie kobiety planują go od dzieciństwa i chcą, aby wszystko było zorganizowane zgodnie z ich marzeniami. Dzień ten wiąże się z ogromną ilością
Praktyczne prezenty ślubne
Wybór prezentu ślubnego może sprawić wiele problemu dla zaproszonej na weselne przyjęcie osoby. Choć często wybieramy podarowanie gotówki, którą Młoda Para może wykorzystać na bieżące wydatki

Posted by on lut 22, 2021 in Imprezy i eventy |

Rybny sposób na przyjęcie

Rybny sposób na przyjęcie

Organizowanie przyjęcia, nawet w bardzo kameralnym gronie, wiąże się z przygotowaniem licznych przekąsek, które ozdobią stół, jak i zadowolą podniebienia gości. Coraz częściej spotkać można w ich roli ryby. Jeżeli jeszcze tego nie próbowano, poniżej zaprezentowano dwa przepisy na rybę w galarecie, z których można skorzystać na następne przyjęcie.

Groszkowa rybka

Wizualnie rolę główną odgrywa tutaj groszek konserwowy, który smakiem idealnie komponuje się z rybą.

Składniki:

  • 2 sztuki filetu z dorsza
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 marchewka
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • sól, pieprz

Wykonanie

Filety z ryby opłukać i ugotować w bulionie razem z marchewką. Żelatynę namoczyć w 300 ml zimnej wody, następnie podgrzać i doprawić. W bezbarwnych miseczkach ułożyć odsączony groszek, kawałki ryby i marchewkę. Zimny rosół rybny przecedzić, połączyć z ciepłą żelatyną, zalać rybę i odstawić do lodówki do stężenia.

Z jajkiem

Wersja wykwintna z gotowanym jajkiem sprawdzi się idealnie na przyjęcie w okresie świątecznym.

Składniki:

  • 2 filety dorsza
  • 3 jajka
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • 2 szklanki bulionu
  • 3 kopiaste łyżeczki żelatyny
  • olej lub masło
  • sól, pieprz

Wykonanie

Jajka włożyć do zimnej wody i gotować na twardo około 10 minut. Ugotowane jajka ostudzić i obrać. Żelatynę rozprowadzić w bulionie i doprawić do smaku solą i pieprzem. Rybę, jeśli jest mrożona, rozmrozić i odsączyć na sicie albo osuszyć papierowym ręcznikiem.
Filety pokroić na kawałki i oprószyć pieprzem, a także solą (można też doprawić przyprawą uniwersalną typu Vegeta). Kawałki przygotowanej ryby usmażyć na rozgrzanym maśle albo też na oleju według uznania. Po zdjęciu z patelni odsączyć dobrze z tłuszczu na papierowym ręczniku i ostudzić.
Przygotowane jajka pokroić w plastry nożem lub użyć do tego krajalnicy do jajek. Na dwa przygotowane półmiski rozłożyć groszek i ułożyć na nim plastry jajek i ryby.
Zalać oba półmiski tężejącym bulionem i odstawić do całkowitego zastygnięcia. Dekorować dowolnie, na przykład kawałkami ugotowanej marchewki i pietruszką.