Pages Menu
 

Categories Menu
Przysięga ślubna
W naszym kraju słysząc hasło przysięga ślubna, każdy z nas myśli o słowach powtarzanych z udziałem księdza przed ołtarzem. Jednak coraz częściej pojawiają się inne tradycje związane z tym elementem ślubu
Atelier, szycie sukien ślubnych Białystok. Gdzie kupić suknię ślubną? Komis sukien ślubnych Białystok
Najważniejszym elementem w dniu ślubu każdej panny młodej jest suknia.
komis sukien ślubnych Białystok
Poświęcają
Bukiet ślubny tulipany i konwalie, niezapominajki bukiet
Kwiaty są ozdobą, która uatrakcyjnia każde pomieszczenie. Wykorzystujemy je w trakcie różnego typu imprez okolicznościowych, a także jako dekorację w domach. Dzięki
Modnie na ślubie
Moda w dzisiejszych czasach, odgrywa ważną rolę. Każdy chce być modny i wpasowywać się w współczesne standardy, a już szczególnie kiedy chodzi o ważne w życiu uroczystości. Jedną z takich najważniejszych
Klimatyczne wesele. Wesele folkowe
Organizując swoje wesele, chcemy aby goście zapamiętali je na długo, ze względu na klimat oraz dobrą zabawę, która będzie im towarzyszyła.
folkowe wesele
Warto w tym celu zadbać o
Tradycyjne wesele. Stajnia Sowlany, sala weselna Jeżewo
Każda kobieta marzy o tym, aby jej wesele było jak z bajki. Już od dziecka układa sobie w głowie scenariusz tego wyjątkowego dnia, planuje swoją suknię oraz salę,
Prezent na ślub? Byle tylko nie... przechodni!
Łatwo popełnić faux pas podczas obdarowywania młodej pary prezentem ślubnym. Ta powinna oczywiście zadbać o tę część, nierozłączną, ceremonii i nieco naprowadzić swoich gości

Posted by on cze 8, 2021 in Imprezy i eventy |

Przepis na tartę z łososiem i cukinią

Przepis na tartę z łososiem i cukinią

Wykorzystaj w pełni cukinie, gdy są najlepsze w sezonie dzięki tej ślicznej letniej tarcie – idealnej na miły wieczór z przyjaciółmi przy lampce wina. Tarta z łososiem wędzonym i cukinią to idealne połączenie smaków i pewnością nikt nie oprze się poprosić o dokładkę. Więc nie ma na co czekać, zabierajmy się do gotowania. Oto przepis na pyszną tartę:

Składniki:

• 1 arkusz ciasta francuskiego
• 2 jajka
• 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki
• 1/2 szklanki (50 g) drobno startego parmezanu
• starta skórka z 1 cytryny
• 300 g łososia wędzonego na gorąco, płatkowanego
• 1 cukinia, bardzo cienko pokrojona

Sposób przygotowania:

Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni do grubości około 5 mm (1/4 cala). Nałóż ciasto na wałek do ciasta i rozwiń je w luźną, żłobkowaną foremkę do tarty powinne mieć 20 cm szerokości i 3 cm głębokości. Ciasto skurczy się z powrotem do formy podczas gotowania, więc zminimalizuj to, zostawiając nadmiar na górze i naprawdę wpychając ciasto w dół i do każdego zagłębienia z boku formy. Przytnij krawędź, pozostawiając około 5 mm więcej. Włóż do lodówki na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Spód ciasta nakłuj zębami widelca. Wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij spód niegotowanym ryżem lub suszoną fasolą (powstrzyma to wyrastanie podstawy podczas pieczenia). Piecz przez 10 minut, następnie delikatnie zdejmij ciężarek i papier do pieczenia i piecz przez kolejne 5–10 minut, aż ciasto będzie lekko złociste i będzie wyglądało na suche. W międzyczasie przygotuj nadzienie do tarty.

Wymieszaj jajka i śmietanę. Dopraw do smaku, następnie dodaj połowę parmezanu i skórkę z cytryny. Wlej do ciasta i dodaj łososia i cukinię. Posyp pozostałym parmezanem i zmiel trochę czarnego pieprzu na wierzchu. Piecz przez 25–30 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie złocisty.

Możliwe wariacje

Zamiast cukinii i łososia można też użyć szparagów i koziego twarogu; karmelizowej cebula i tymianku; lub pieczonej dyni i buraka.