Pages Menu
 

Categories Menu
Kamerzysta na ślub w Lublinie i Łodzi
Wesele jest wydarzeniem wyjątkowym, zapamiętanym na długo, zarówno przez rodzinę jak i naszych znajomych. Sami także chcielibyśmy, jako para młoda, pamiętać z niego jak najwięcej.
Wesele jesienią - jaką kreację wybrać
Wybierając się na wesele w październiku, każda kobieta staje przed nie lada wyzwaniem: jaką sukienkę wybrać, by czuć się komfortowo, elegancko a jednocześnie być przygotowaną na niezbyt
Ślub jak przygotować.
W dzisiejszych czasach uważa się, że ślub to najpiękniejszy moment, chwila i zdarzenie w życiu. Jednak wielu, a nawet dla większości par, narzeczonych, to przede wszystkim ciągły przedślubny stres
Jaki prezent na ślub dla... dziadków?
Świat coraz chętniej i częściej, choć niestety w nie wszystkich jego częściach, zrywa więzy, które sprawiają, że ludzie żyją według reguł tego, co wypada, a nie wypada robić. Dotyczy
Bukiet ślubny z tulipanów. Tulipany na wesele.
Jednym z najbardziej lubianych przez kobiety gatunkiem kwiatów są tulipany. Posiadają one wyjątkowe kolory i kojarzą nam się z wiosną oraz z orzeźwieniem.
Bukiet ślubny
Papier ozdobny niezastąpiony w imprezach okolicznościowych
Papier nie wywołuje w nas zwykle żadnych większych emocji. Od zwykły, najczęściej biały, niezbyt duży arkusik. Nuda. Co innego, jeśli mówimy o papierze ozdobnym.
Zespół na wesele,wodzirej na wesele, sala weselna w Toruniu i Warszawie
Ślub i wesele to ważne przeżycie w życiu wielu z nas. Ważne jest, by dobrze zaplanować każdy szczegół tego dnia. Pary zaczynają się przygotowywać

Posted by on cze 8, 2021 in Imprezy i eventy |

Przepis na tartę z łososiem i cukinią

Przepis na tartę z łososiem i cukinią

Wykorzystaj w pełni cukinie, gdy są najlepsze w sezonie dzięki tej ślicznej letniej tarcie – idealnej na miły wieczór z przyjaciółmi przy lampce wina. Tarta z łososiem wędzonym i cukinią to idealne połączenie smaków i pewnością nikt nie oprze się poprosić o dokładkę. Więc nie ma na co czekać, zabierajmy się do gotowania. Oto przepis na pyszną tartę:

Składniki:

• 1 arkusz ciasta francuskiego
• 2 jajka
• 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki
• 1/2 szklanki (50 g) drobno startego parmezanu
• starta skórka z 1 cytryny
• 300 g łososia wędzonego na gorąco, płatkowanego
• 1 cukinia, bardzo cienko pokrojona

Sposób przygotowania:

Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni do grubości około 5 mm (1/4 cala). Nałóż ciasto na wałek do ciasta i rozwiń je w luźną, żłobkowaną foremkę do tarty powinne mieć 20 cm szerokości i 3 cm głębokości. Ciasto skurczy się z powrotem do formy podczas gotowania, więc zminimalizuj to, zostawiając nadmiar na górze i naprawdę wpychając ciasto w dół i do każdego zagłębienia z boku formy. Przytnij krawędź, pozostawiając około 5 mm więcej. Włóż do lodówki na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Spód ciasta nakłuj zębami widelca. Wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij spód niegotowanym ryżem lub suszoną fasolą (powstrzyma to wyrastanie podstawy podczas pieczenia). Piecz przez 10 minut, następnie delikatnie zdejmij ciężarek i papier do pieczenia i piecz przez kolejne 5–10 minut, aż ciasto będzie lekko złociste i będzie wyglądało na suche. W międzyczasie przygotuj nadzienie do tarty.

Wymieszaj jajka i śmietanę. Dopraw do smaku, następnie dodaj połowę parmezanu i skórkę z cytryny. Wlej do ciasta i dodaj łososia i cukinię. Posyp pozostałym parmezanem i zmiel trochę czarnego pieprzu na wierzchu. Piecz przez 25–30 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie złocisty.

Możliwe wariacje

Zamiast cukinii i łososia można też użyć szparagów i koziego twarogu; karmelizowej cebula i tymianku; lub pieczonej dyni i buraka.