Pages Menu
 

Categories Menu
Podróż przedślubna - podróż próbna?
To nie tylko kadr z filmu. Wiele młodych par nadal podtrzymuje tradycję wspólnego wyjazdu po zakończeniu ślubu i wesela - to wspaniała tradycja.

 

Nie da się przecież zauważyć,
Profesjonalna organizacja ślubu
Każda panna młoda marzy o tym, aby dzień jej ślubu był wydarzeniem wyjątkowym, najpiękniejszym w życiu. Niestety, los często płata figle, a przy napiętym codziennym grafiku nie trudno jest
Pożegnanie wolności dla Państwa Młodych – wieczory zabaw czy komercyjna szopka? Wieczory kawalerskie - paintball
Ślub, wesele, podróż poślubna. Większość płci pięknej marzy aby ten dzień był wyjątkowy, podróż udana a
Jaki prezent na ślub dla... dziadków?
Świat coraz chętniej i częściej, choć niestety w nie wszystkich jego częściach, zrywa więzy, które sprawiają, że ludzie żyją według reguł tego, co wypada, a nie wypada robić. Dotyczy
Tworzenie zaproszeń ślubnych - co powinno zawierać zaproszenie?
Organizacja wesela wymaga od nas dużej ilości czasu oraz energii. Para młoda ma do podjęcia wiele wyborów rozpoczynając od tych najmniej błahych takich jak
Tradycyjne wesele. Stajnia Sowlany, sala weselna Jeżewo
Każda kobieta marzy o tym, aby jej wesele było jak z bajki. Już od dziecka układa sobie w głowie scenariusz tego wyjątkowego dnia, planuje swoją suknię oraz salę,
Zespół na wesele,wodzirej na wesele, sala weselna w Toruniu i Warszawie
Ślub i wesele to ważne przeżycie w życiu wielu z nas. Ważne jest, by dobrze zaplanować każdy szczegół tego dnia. Pary zaczynają się przygotowywać

Posted by on cze 8, 2021 in Imprezy i eventy |

Przepis na tartę z łososiem i cukinią

Przepis na tartę z łososiem i cukinią

Wykorzystaj w pełni cukinie, gdy są najlepsze w sezonie dzięki tej ślicznej letniej tarcie – idealnej na miły wieczór z przyjaciółmi przy lampce wina. Tarta z łososiem wędzonym i cukinią to idealne połączenie smaków i pewnością nikt nie oprze się poprosić o dokładkę. Więc nie ma na co czekać, zabierajmy się do gotowania. Oto przepis na pyszną tartę:

Składniki:

• 1 arkusz ciasta francuskiego
• 2 jajka
• 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki
• 1/2 szklanki (50 g) drobno startego parmezanu
• starta skórka z 1 cytryny
• 300 g łososia wędzonego na gorąco, płatkowanego
• 1 cukinia, bardzo cienko pokrojona

Sposób przygotowania:

Ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni do grubości około 5 mm (1/4 cala). Nałóż ciasto na wałek do ciasta i rozwiń je w luźną, żłobkowaną foremkę do tarty powinne mieć 20 cm szerokości i 3 cm głębokości. Ciasto skurczy się z powrotem do formy podczas gotowania, więc zminimalizuj to, zostawiając nadmiar na górze i naprawdę wpychając ciasto w dół i do każdego zagłębienia z boku formy. Przytnij krawędź, pozostawiając około 5 mm więcej. Włóż do lodówki na 30 minut.

Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Spód ciasta nakłuj zębami widelca. Wyłóż papierem do pieczenia i wypełnij spód niegotowanym ryżem lub suszoną fasolą (powstrzyma to wyrastanie podstawy podczas pieczenia). Piecz przez 10 minut, następnie delikatnie zdejmij ciężarek i papier do pieczenia i piecz przez kolejne 5–10 minut, aż ciasto będzie lekko złociste i będzie wyglądało na suche. W międzyczasie przygotuj nadzienie do tarty.

Wymieszaj jajka i śmietanę. Dopraw do smaku, następnie dodaj połowę parmezanu i skórkę z cytryny. Wlej do ciasta i dodaj łososia i cukinię. Posyp pozostałym parmezanem i zmiel trochę czarnego pieprzu na wierzchu. Piecz przez 25–30 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie złocisty.

Możliwe wariacje

Zamiast cukinii i łososia można też użyć szparagów i koziego twarogu; karmelizowej cebula i tymianku; lub pieczonej dyni i buraka.