Podlaskie specjały na ciepło – przyjęcie weselne

Podlaskie specjały na ciepło – przyjęcie weselne

Praktycznie na każdym weselu organizowanym na Podlasiu spotykamy się z podaniem gościom typowo podlaskich specjałów na gorąco. Przyjął się zwyczaj serwowania tych potraw na specjalnym wózku, który przywożą kelnerzy. Goście weselni mogą zasmakować dania podchodząc do miejsca ich serwowania i poprosić o nałożenie im na talerz tej potrawy, którą chcą spróbować.

Co może wchodzić w skład wiejskiego/podlaskiego stołu na gorąco?

Kartacze

Kartacze wywodzą się z Podlasia. Mają one kształt elipsy i potrzebujemy sporo czasu, aby je wykonać. Składają się z połączenia ziemniaków surowych z gotowanymi oraz nadzieniem z mięsa mielonego.

Babka ziemniaczana

http://babeczka.zuzka.pl/

Babka ziemniaczana pochodzi także z Podlasia. Składa się ona z utartych surowych ziemniaków, pokrojonego boczku, cebulki i przypraw. Inne nazwy tej potrawy to: bugaj, pyrczok, rejbak oraz kugiel.

Kiszka ziemniaczana

KISZKA ZIEMNIACZANA
FOT. AGNIESZKA SADOWSKA / AGENCJA GAZETA

Kiszka ziemniaczana składa się z tartych ziemniaków z dodatkiem cebuli oraz umieszczona  jest w jelicie wieprzowym. Może to zniechęcać niektóre osoby, ale zachęcam do spróbowania w miejscu polecanym przez inne osoby ! Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej odbywają się na przełomie maja i czerwca w Supraślu. Musimy się tam pojawić !🙂

Pierogi podlaskie

Pierogi podlaskie są dla mnie nowością, jednak występują i wydaje mi się, że mogą zasmakować wielu osobom. Przyrządzone są tak jak tradycyjne pierogi, jednak  z farszem z ziemniaków, cebuli i boczku.

Bigos podlaski ze słodkiej kapust

Sporządzony w odmienny sposób od tradycyjnego bigosu wykonanego z kapusty kiszonej. Bigos podlaski w swoim składzie zawiera kapustę białą.

Przedstawione powyżej dania są typowo podlaskimi potrawami oferowanymi przez lokale weselne w postaci ciepłego, wiejskiego stołu. W zakres tego stołu mogą wchodzić również inne danie, np. biała kiełbasa, pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, różnego rodzaju mięsa.

Cena zestawu od osoby oscyluje w granicach 8-12 zł/osoby.

Przeciwnicy wiejskiego stołu na ciepło sugerują, że jest to zbędny wydatek. Często jest to dodatkowy element wesela, za który należy zapłacić dodatkowo. Gdy ilość dań jest wystarczająca, nie ma powodu podania tych potraw, tylko po to, aby urozmaicić wesele.  Jeżeli praktycznie każdy gość weselny pochodzi z Podlasia oraz na co dzień konsumuje potrawy takie jak kiszka ziemniaczana i kartacze, nie będzie to dla nich atrakcją.

Wiejski stół na ciepło ma również plusy. Jest on atrakcją dla osób, które pochodzą z innych stron Polski oraz nie próbowali nigdy specjałów podlaskich. W takim przypadku będzie on przyciągał uwagę gości oraz zapewni wspomnienia o tradycyjnym, podlaskim weselu. Osobom mieszkającym na Podlasiu, którzy na co dzień nie mają styczności z podlaskimi specjałami, również przypadną on do gustu.

Podsumowując, warto rozważyć zaserwowanie typowo podlaskich specjałów, które są potrawami smacznymi. Według mnie – zdecydowanie jestem na TAK !🙂 Trochę kalorii, ale na podczas tańców weselnych spalimy je wszystkie  🙂