Jak zrobić samodzielnie słodki stół?

Jak zrobić samodzielnie słodki stół?

Słodki stół (candy bar) możecie wykonać samodzielnie. Podpowiemy Wam jakie słodkości wybrać i jaki jest szacunkowy koszt takiego stołu. Istnieje również możliwość zlecenia wykonania tej usługi profesjonalistom, dzięki czemu nie będziecie tracili swojego czasu i denerwowali się przed przyjęciem.

Z naszej strony możemy polecić Sweet Love Candy Bar. Na naszym przyjęciu weselnym właśnie ta firma wykonywała nasz słodki stół i jesteśmy bardzo zadowoleni. Motywem przewodnim był fiolet. Chcieliśmy również, aby cała aranżacja wyglądała bardzo elegancko. Zobaczcie sami jaki efekt uzyskały dziewczyny ze  Sweet Love Candy Bar. 

Kacper Białobłocki

Kacper Białobłocki

Kacper Białobłocki

Natomiast jeżeli chcielibyście przygotować samodzielnie słodki stół,  podpowiemy Wam jak to zrobić i na co zwrócić uwagę.

  1. Planując słodki stół musicie zwrócić uwagę na całą dekorację przyjęcia weselnego. Candy bar powinien być dopasowany do całości. Jeżeli motyw przewodni Waszego przyjęcia weselnego to styl rustykalny – wykorzystajcie skrzynki, koronki oraz pozostałe elementy, które są wykorzystane w dekoracji –  również na słodkim stole.
  2. Słodkości powinny być również dopasowane do koloru i motywu przewodniego słodkiego stołu. Wybierzcie babeczki z kremem w kolorze przewodnim, zamówcie beziki również w tym odcieniu. Najłatwiej jest połączyć kolor przewodni uroczystości z bielą ( a białych słodyczy jest sporo 🙂 ).

Jakie słodycze możecie wybrać i w jakich ilościach? Przedstawimy Wam propozycje na słodki stół na ok. 120 osób.

  1. Ciasta – dostępne są zazwyczaj w obiekcie weselnym. Szacunkowa ilość przypadająca na jedną osobę to 10 dkg na osobę. Jeżeli chcecie stworzyć duży słodki stół i chcecie, aby na poprawiny pozostała pewna ilość ciasta – warto porozmawiać z managerem obiektu, aby dokupić kilka blach. Poinformujcie obiekt o motywie przewodnim słodkiego stołu i dobierzcie ciasta odpowiadające Waszym potrzebom.
  2. Makaroniki – koszt wieży z makaroników to ok. 180 zł (45 sztuk). Jeden makaronik to cena w granicach 4 złotych.
  3. Lizaki i cukierki z Manufaktury Cukierków – posiadają ofertę cukierków i lizaków, które są słodkie, bajeczne i ręcznie wykonywane. Każdy znajdzie idealną propozycję dla siebie. Lizak z Manufaktury Cukierków to koszt ok. 8 zł. Cukierki natomiast pakowane są w torebki i kosztują ok. 15 zł.  Na 120 osób wydacie ok. 100 zł. Są to drogie słodkości – jednak przepięknie wyglądają.
  4. Marcinek Hajnowski – polecamy z całego serca Marcinek Hajnowski. Twórca wykona przepyszne ciasto z wybranych przez Was napisem. Cena to ok. 100 zł za dużą wersję . Jeden Marcinek wystarczy na przyjęcie. Jeżeli chcecie aby pozostał na poprawiny – wybierzcie dwa.
      Kacper Białobłocki
  5. Cukierki w kolorach przewodnich Waszego słodkiego stołu – 2 kg cukierków jest to ilość optymalna. Cena zależna jest od wyboru i wynosi ok. 20-30 zł za kg.
  6. Pianki – białe pianki będą pasowały do każdej aranżacji słodkiego stołu. Wystarczy 6 opakowań po ok. 2,30 zł . Całkowita cena wyniesie ok. 14 zł.
  7. Draże – pół kilograma draży będzie odpowiednia na słodki stół. Koszt draży to ok. 10 zł.
  8. Żelki – idealne dla najmłodszych na Waszym przyjęciu. W zależności od tego, czy wybieracie żelki na wagę, czy w opakowaniach – cena wyniesie od 15 – 30 zł. Idealna ilość to ok. 1 kg.
  9. Rafaello możecie wykorzystać do wykonania cake pops. Na 120 osób wystarczą dwa opakowania.  Cena za całość to ok. 23 zł.
  10. Ptasie mleczko – identycznie jak w przypadku Rafaello wystarczą dwa opakowania. Idealnym rozwiązaniem jest wybór białego Ptasiego Mleczka. Cena za dwa opakowania to ok. 30 zł.
  11. Beziki – wybierzcie w kolorze przewodnim Waszego słodkiego stołu. Cena to ok. 30 zł za kg. Wystarczy Wam 0,5 kg bezików.
  12. Babeczki – sprawdzą się idealnie te z kremem. Dzięki temu będziecie mogli dopasować krem do koloru przewodniego. Na 120 osób wystarczy ok. 40 babeczek. Cena jednej babeczki to ok. 5 zł. Całkowity koszt to ok.200 zł.
  13. Orzechy – 150 orzechów to koszt około 100 zł.
  14. Warto pomyśleć również o dodatkowej słodkości jaką uwielbiacie. W naszym przypadku była to beza wykonana przez Tortova by Aga. 

    Kacper Białobłocki

    Podsumowując koszt słodkości na słodkim stole to około 900 złotych. Mogłoby się wydawać, że jest to kosz wysoki, jednak zobaczycie jak goście będą zachwyceni Waszym pomysłem. Warto pamiętać o tym, że do takiego słodkiego stołu należy również doliczyć koszt papeterii oraz naczyń, jeżeli takich nie posiadacie. Zapytajcie managera obiektu czy jest w stanie udostępnić Wam patery i szklane elementy, które posiadają.

Przyszedł czas na inspiracje 🙂

soiree-eventdesign.com

sandkastenliebe-hochzeitsfotografie.de

es.paperblog.com

www.cakesisland.pl

freckles.nazwa.pl